Griekenland krijgt nog even geen schuldverlichting en de Franse president Hollande stuurt aan op een kabinetswissel. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1.De Griekse premier Antonis Samaras heeft vannacht bot gevangen bij de ministers van Financiën van de eurozone nadat hij aanstuurde op verlichting van de schuldenlast van Griekenland. Afgelopen weekend zei Samaras dat het Griekse begrotingsoverschot exclusief de rente op de staatsschuld vorig jaar bijna twee keer zo hoog was als de doelstelling van de Trojka.

Samaras hoopte dat andere eurolidstaten hierdoor de hand over het hart zouden strijken. Maar Eurogroup voorzitter Jeroen Dijsselbloem zei in Brussel dat er eerst moet worden gewacht op de bevestiging van de Griekse cijfers eind april door statistiekbureau Eurostat. Dijsselbloem benadrukte dat er tot augustus niets zal veranderen aan de bailout van Griekenland. Met het oog op de Europese verkiezingen in mei Samaras wil een schuldsanering inzetten om extreme partijen als Gouden Dageraad de wind uit de zeilen te nemen.

Griekenlands geldschieters zien daarentegen een nieuwe schuldsanering juist niet zitten omdat de kiezers buiten Griekenland dit zouden afstraffen bij de Europese verkiezingen. Bondskanselier Angela Merkel zou bijvoorbeeld bang zijn dat de Eurosceptische AfD in het Europees Parlement weet te komen.

2.De ministers van Financiën van de eurolanden hebben een groepstherapiesessie over deflatie. Volgens de Luxemburgse minister van Financiën Pierrre Gramegna werd er gisteren en vannacht tijdens het overleg van de Eurogroup veel gesproken over deflatie, meldt persbureau Bloomberg News. Vooral de ECB bracht het deflatiespook veelvuldig ter sprake nu de inflatie slechts 0,7 procent bedraagt, aldus Gramegna. Draghi gaf echter aan dat er geen risico op deflatie in de eurozone bestaat en dat de ministers rustig kunnen gaan slapen.

3.De Europese automarkt begint stukje bij beetje uit een heel diep dal te komen. Registraties van nieuwe personenauto’s stegen in januari in de 27 EU-landen voor de vijfde maand op rij. Het ging om een groei van 5,5 procent op jaarbasis. De sterkste groei vond plaats in Ierland met een plus van 32,8 procent, terwijl Nederland met een krimp van 7,1 procent bij de hekkensluiters hoorde.

Bij de grootste EU-economieën gingen Spanje en het Verenigd Koninkrijk aan kop met een groei van 7,6 procent elk. Vanwege de eurozone crisis was 2013 het slechtste jaar ooit voor de Europese automarkt. Registraties van nieuwe personenauto’s in de EU15 kelderden naar het niveau van 1995, terwijl registraties voor de EU27 het laagste niveau ooit bereikten sinds de cijfers in 2003 voor het eerst werden bijgehouden.

4.President François Hollande is naar verluidt schoon schip aan het maken in zijn kabinet. Volgens Franse media wil Hollande zijn premier Jean-Marc Ayrault volgende maand ontslaan en vervangen door Claude Bartolone, de voorzitter van het parlement. Hollande is een van de meest impopulaire, zo niet de meest impopulaire Franse presidente sinds de Tweede Wereldoorlog. Afgelopen weekend bleek uit een opiniepeiling dat 79 procent van de Fransen zijn beleid afkeurt. Fransen zijn erg ontevreden over de economie, de nog steeds stijgende werkloosheid en Hollandes gebroken belofte dat de werkloosheid zou stoppen toe te nemen aan het einde van 2013.

5.ECB-bestuurslid Ewald Nowotny heeft gisteren gezegd dat een nieuwe renteverlaging door de ECB weinig zoden aan de dijk zal zetten omdat de rente nog maar op een kwartje staat. Tijdens een congres georganiseerd door de London School of Economics zei Nowotny dat er sprake is van een kredietcrisis voor het MKB en dat de ECB daar wat aan moet doen. Volgens Nowotny zou de ECB wat moeten gaan doen met gesecutiriseerde MKB-leningen. Op korte termijn ingrijpen wordt echter moeilijk, want ECB-president Mario Draghi heeft er keer op keer op gewezen dat de markt voor in obligaties verpakte MKB-leningen zo dood als een pier is.

6.Actavis, de op een na grootste producent van generieke medicijnen ter wereld, staat naar verluidt op het punt farmaceut Forest Laboratories over te nemen voor 25 miljard dollar. Volgens Bloomberg News zou de overname vandaag al kunnen worden aangekondigd. Dat zou een dikke winst opleveren voor de activistische beleggers Carl Icahn, die in 2012 grootaandeelhouder werd en een zetel in de bestuurskamer kreeg.

7.Europese beurzen zijn vanochtend licht lager gestart. Beleggers doen het vooralsnog rustig aan omdat Wall Street gisteren dicht bleef vanwege een feestdag. De meeste Aziatische beurzen kleurden vanochtend groen, waarbij Tokio een stevige rally inzette nadat de Bank of Japan aangaf de kredietverlening door banken aan bedrijven verder gaat stimuleren.

8.Op de beursagenda staan vandaag publieke optredens door een drietal ECB-topmannen en een aantal Europese en Amerikaanse macrocijfers. Waarschijnlijk bleef de Duitse ZEW index voor het beleggersvertrouwen in februari waarschijnlijk licht onder het recordniveau van 62 staan, wat de hoogste indexstand sinds 2006 was.

9.TNT Express is vanochtend koploper in de AEX nadat het bedrijf met de jaarcijfers kwam en het strategisch plan voor 2015 bevestigde. TNT wist in het vierde kwartaal een verlies om te buigen in winst. Daarnaast steeg de onderliggende operationele winst met bijna een derde, maar daalde de omzet met 5 procent.

10.De koers van SBM Offshore daalt daarentegen na berichtgeving in de Telegraaf dat Petrobras, de belangrijkste klant van de Nederlandse oliedienstverlener, mogelijk betrokken is bij de illegale verkooppraktijken van SBM in Afrika. Vier Braziliaanse oppositiepartijen eisen dat er zo snel mogelijk een delegatie van parlementsleden naar Nederland afreist om de rol van Petrobras in het corruptieschandaal te onderzoeken.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl